Filminfo

År: 1985
Titel: 天使のたまご
Regissör: Mamoru Oshii
Land: Japan
Språk: Japanska
Speltid: 71

Angel's Egg

Mamoru Oshii's mästerverk från 1985, som han än idag inte kommit i närheten av att toppa, heter Angel's Egg. Det är en högst surrealistisk film med ett mycket långsammare tempo än hans efterföljande filmer, något som definitivt agerar till filmens fördel.

Angel's Egg handlar om en ung flicka i en mörk, overklig värld som beskyddar ett ägg under kjolfållen. Hennes vardag innebär ett samlande på mat och tomma vattenflaskor. Hon möter en dag en man bärandes på ett stort kors, en uppenbar symbol för kristendomen. Han följer efter henne och de talar sparsamt med varandra. Deras dialog består dock till största delen av frågan "Vem är du?". Man kan tycka att de bara kunde ta och svara för att få sluta på frågandet men kanske vill de inte berätta. Eller så vet de inte själva vem de är. De har tappat sin uppfattning om sig själva varför de klänger sig fast vid sina upphittade idéal och idéer. De kämpar båda en desperat kamp efter något att tro på, ett hopp att förlita sig på.

De möts i en övergiven, gotisk stad men den är inte så övergiven som man kan tro vi första anblick. Runt tolvslaget väcks statyerna till liv och jagar efter gigantiska tofsstjärtfiskar. Men det de jagar är bara skuggor. En fruktlös, hopplös jakt efter något som inte finns där. Ett tafat försök att vända sig till högre makter, att förlita sig på ett gudomligt ingripande som kan förse dem med mat, eller lösningarna på deras problem. Skuggorna de jagar kan inte hjälpa dem, hur mycket de än önskar att så vore fallet.

Flickan och mannen avlägsnar sig från staden och återvänder till flickans boning. I filmens höjdpunkt krossar mannen flickans ägg, vilket får henne att i desperation falla nedför ett stup. Flickan ger i sin död upphov till tusentals nya ägg. Domedag och återfödelse.Tillbaka© 2010 Albin Bernhardsson